Kontaktlinser Skötselråd

Skötselråd för kontaktlinser

Rengöring

Tvätta alltid händerna innan du ska hantera dina kontaktlinser. God hygien är nämligen regel nummer ett. Vid rengöring av kontaktlinserna tar du bort beläggningar och dödar virus, bakterier eller svampar som kan ha hamnat på linsen. Men se till att linserna inte kommer i kontakt med tvål, smink, snus eller liknade. I Sverige använder vi oftast mekanisk rengöring. Det innebär att du gnuggar linserna i handflatan för att få bort beläggningar. En teori är att den mekaniska rengöringen bidrar till att vi i Sverige har så få komplikationer jämfört med andra länder. Brister i linsskötseln kan leda till allvarliga komplikationer som kan påverka din syn för resten av livet.

Använd endast de skötselprodukter som din optiker har rekommenderat. Undvik att hantera och förvara linserna i våtutrymmen som kök eller badrum. I dessa fuktiga miljöer är det stor risk att det bildas bakterier. Häll alltid ut använd vätska, skölj etuiet med ny vätska och lufttorka med öppna lock. Återanvänd aldrig använd vätska och förvara alltid linserna i ny vätska.

Bärtid

Det är viktigt att du byter dina linser på ordinerad tid. Risken för komplikationer ökar om du bär linserna för länge. Regelbunden undersökning av både ögon och linser är viktigt för att vi ska kunna garantera dig ett säkert och bekvämt linsbärande.

Se till att du alltid har glasögon med rätt styrka. Om du är irriterad i ögonen, har en sjukdom eller allergiska besvär är det viktigt att ha ett par väl fungerande glasögon.

Bär aldrig kontaktlinser vid förkylning, eftersom ögonen kan bli infekterade. Bär heller aldrig en lins i ett rött öga. Ta ut linsen om ögat blir irriterat eller om du upplever dimsyn. Om ögat inte blir påtagligt bättre inom 24 timmar - uppsök genast optiker eller ögonläkare.